زندگی و سیره سیاسی امام خمینی(ره) در قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بر دفاع از حقوق سلب شده مظلومان و مستضعفان جهان از جمله مردم محروم آفریقا استوار بود و بارها علیه رفتارهای وحشیانه و تبعیض آمیز استعمارگران غربی، صهیونیزم و نژادپرستان موضع گرفت و روابط سیاسی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی بر آن شالوده شکل گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 به فرمان آن مرد بزرگ و مصلح قرن، روابط سیاسی جمهوری اسلامی با آفریقای جنوبی و اسرائیل قطع شد و متعاقب آن صادرات نفت نیز به آن دو رژیم نژادپرست متوقف گردید.
امام خمینی(ره) در باره رابطه ایران با حکومت های اسرائیل و آفریقای جنوبی که در آن زمان، رژیم آپارتاید سفیدپوستان غرب تبار بر آن حاکم بود و تبعیض نژادی در آن بیداد می کرد، چنین گفت: اما اسرائیل، پس مسلم است که ما هرگز از دولت غاصب و غیر قانونی و متجاوز به حقوق مسلمین و دشمن اسلام حمایت نمیکنیم. حساب آفریقای جنوبی هم واضح است، چون نظام نژادپرستی است که به هیچیک از ارزش های انسانی قائل نیست و اساسا نظام خونریز و مجرمی است. تا زمانی که حکومت آفریقای جنوبی از دیدگاههای کنونی اش برنگردد، ما رابطهای با آنها نخواهیم داشت و نفت شان را تأمین نمیکنیم.
امام خمینی(ره) در باره حمایت از سایر کشورهای آفریقایی و مردمان پر افتخار آن قاره می گفت: اعلام میدارم کشورهای آفریقایی در موارد بسیاری، ما را کمک کرده و در مواجهه و مبارزه با آمریکا و سایر اجانب و مزدوران آنها به ما یاری رسانده اند. همانا صدای برائت ما در موسم حجّ، انعکاس صدای مردم آفریقاست، فریاد برادران و خواهران دینی ما که به خاطر رنگ پوست شان زیر یوغ ظلم نژادپرستان جاهلی کمر خم کردهاند.
این دیدگاههای عدالت محور و متعالی امام خمینی(ره) برخاسته از مکتب اهل بیت نبی اکرم صلی الله علیه و آله است، زیرا که او از اشراف موسوی و فرزندان امام موسی کاظم علیه السلام است و این افکار بلند را از آنان به ارث برده است، از جد خود امیرالمومنین علیه السلام آموخته است که دشمن ظالم باشد و یاور مظلوم، بدون این که فرقی بگذارد بین عرب و عجم و یا سفید پوست و سیاه پوست.
منبع: کتاب «شیعه در آفریقا»، سید احمد سیدمرادی، بوستان کتاب، 1399، بخش اول: کلیات، فصل اول: نگاه اهل بیت علیهم السلام به آفریقا و سیاه پوستان، ص 57 - 56.